Späť

Lekár MUDr. Brizlák: Buď je výživa zdrojom nášho zdravia, alebo naopak pôvodcom našich ochorení

Aké korenia by nemali chýbať v našej kuchyni a ktoré nám pomôžu pri chudnutí? Aj o tom sme sa rozprávali s lekárom MUDr. Igorom Brizlákom, ktorý sa venuje i ajurvéde.

Lekár MUDr. Igor Brizlák sa špecializuje na anestéziológiu a intenzívnu medicínu. 20 rokov pracuje aj v záchrannej zdravotnej službe. K tomu sa už viac ako 15 rokov zaoberá i ajurvédou, teda tradičným medicínskym systémom, ktorý pochádza zo starobylej Indie.

V rozhovore prezradil, čo bráni ľuďom, aby si lepšie porozumeli, aj ako na nás vplýva, keď máme nesprávne stravovacie návyky alebo negatívne myslenie. Tiež čo by nemalo chýbať v našom jedálničku, ktoré korenia by sme mali mať v kuchyni a ktoré nám pomôžu pri chudnutí.


1. Vedeli by ste nám hneď na začiatok predstaviť ajurvédu?

Ájurvéda je tradičný medicínsky systém, ktorý pochádza zo starobylej Indie. Vznikla pred viac ako 3 000 rokmi ako súčasť védskeho poznania. Ájus znamená v sanskrte život a véda je veda, je to teda veda o živote a jeho zákonitostiach.

2. Súhlasíte s tým, že ajurvéda je náuka o živote? Čo vás na nej zaujalo?

Ajurvéde sa venujem už viac ako 15 rokov. Zaujala ma jej systematickosť, hĺbka poznania, schopnosť pomôcť človeku získať a udržať v živote rovnováhu, dlhodobé zdravie, a to fyzické i psychické. Všetko toto hlboké poznanie zákonov, na ktorých stojí náš život, robí z ajurvédy skutočnú náuku, vedu o živote. 

3 princípy – Váta (voľne vietor), Pitta (oheň) a Kapha (sliz) tvorené živlami – priestor, vzduch, oheň, voda a zem – tvoria a riadia celý vesmír. V mikrokozme nášho tela riadia funkcie a tvoria štruktúru našich buniek, tkanív, orgánov a orgánových systémov. Kombinácia týchto živlov u každého z nás určuje naše doshe – Váta, Pitta či Kapha. 

3. Cieľom ajurvédy je lepšie porozumieť sám sebe. Čo podľa vašich dlhoročných skúseností bráni ľuďom, aby si lepšie porozumeli?

Predovšetkým je to stratená schopnosť vnímať svoje potreby, vnímať svoje telo. Ale aj cítiť signály, ktoré nám telo posiela už pri tej najmenšej nerovnováhe, ktorú si svojim životným štýlom, stravovaním a psychickým nastavením v živote neustále vyvolávame. Sme odpojení sami od seba, od sveta, v ktorom žijeme, ktorého sme však neoddeliteľnou súčasťou. Nemôžeme si porozumieť, keď ignorujeme našu individuálnu zodpovednosť za svoj život a svoje zdravie

4. Ako na človeka vplýva, keď má negatívne myslenie alebo nesprávne stravovacie návyky, ako napríklad fajčenie či požívanie alkoholu?

Všetky tieto negatívne faktory vyvolávajú nerovnováhu, narúšajú naše zdravie už na bunkovej úrovni. Vedú k poškodeniu nášho organizmu, čo nevyhnutne časom vyústi do choroby. Pričom rovnako ako negatíva životného štýlu ((ne)strava, nedostatok pohybu a zlozvyky) aj naše myslenie podstatne vplýva na naše zdravie. Náš hormonálny systém odráža mieru nášho stresu, rovnako ako aj spôsob ako pristupujeme k životu, či vnímame život z tej lepšej stránky alebo je pre nás temným a smutným miestom. Nové poznatky o mikrobióme v našich črevách dokonca preukázali, že ľudia trpiaci depresiami majú iný črevný mikrobióm ako ľudia, ktorí sú zdraví

5. Pôvod viacerých ochorení sa skrýva v nesprávnej životospráve. Ajurvéda preto apeluje na zdravé stravovacie návyky. Viete nám priblížiť, čo napríklad odporúčate vašim klientom, aby zaradili do svojho jedálnička a čo aby vynechali?

U každého platí, že dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín, rôzne koreniny, hodnotné zdroje bielkovín – strukoviny, niektoré mliečne výrobky a kvalitné mäso, už menej mäsové výrobky – majú tvoriť základ našej stravy. Najmä vláknina, ktorú prijímame v ovocí, zelenine a celozrnných obilninách je potravou pre baktérie tvoriace náš črevný mikrobióm, svätý grál súčasnej medicíny. 

To, ako je osídlené vaše hrubé črevo, je ovplyvňované našou stravou a to čo z nej produkujú v našom čreve sídliace baktérie, významne ovplyvňuje naše zdravie. Buď je výživa zdrojom nášho zdravia, alebo naopak pôvodcom našich ochorení. Ajurvéda už tisíce rokov tvrdí, že naše zdravie a naše choroby majú pôvod v našom čreve. Poznatky modernej vedy to len potvrdzujú. Vysoko spracované, upravené a umelo dochucované potraviny, junk food (rýchle občerstvenie), sladené nápoje – to všetko do zdravého jedálnička človeka nepatrí. Rovnako strava nemá byť monotónna, nemá obsahovať len opakujúce sa potraviny, má byť pestrá, čo najpestrejšia. 


6. Ako vie ajurvéda pomôcť ľuďom pri chudnutí okrem apelu na zdravý jedálniček?

Predovšetkým ajurvéda ku každému pristupuje vysoko individuálne, v medicíne je budúcnosťou personalizovaný prístup. V ajurvéde sa tento prístup uplatňuje už od jej počiatku. Každý sme iný, všetko určuje naša individuálna doshicka konštitúcia. 

Fyzika platí univerzálne – príjem energie (kalórií) musí byť nižší, ako je jej výdaj (menej jesť, viac sa hýbať). Jednotlivé konštitučné typy – kombinácie živlov – Vata, Pitta a Kapha sa líšia svojím metabolizmom. Vata má premenlivý metabolizmus, raz má výraznú chuť do jedla, inokedy pociťuje slabší hlad. Ľudia typu Pitta sa vyznačujú silným metabolizmom, trávi im to vynikajúco, často jedia ťažké, najmä mäsové jedlá. Kapha typ má metabolizmus pomalý. Ľudia tejto konštitúcie priberajú najľahšie a stojí ich najviac námahy schudnúť a hmotnosť si udrža. Musia dôslednejšie v jedálničku obmedziť – sladkosti, cestoviny, pečivo aj tučné mliečne výrobky. Najmä sladká chuť im veľmi ľahko a rýchlo pridá kilogramy.

7. V ajurvéde sa považuje za malý prírodný zázrak kurkuma, ktorá prináša zdravie a dlhovekosť. Tiež ste fanúšikom kurkumy alebo uprednostňujete iné korenia alebo byliny?

Kurkuma svojimi vlastnosťami výrazne pomáha v boji so zápalom, preto určite má mať svoje zastúpenie v našej kuchyni. Prípadne môžeme kurkumu užívať v podobe výživových doplnkov. Je ale len niekoľko druhov prípravkov, ktoré obsahujú kurkumu s dostatočnou biologickou dostupnosťou. 

Čierne korenie, dlhé korenie (piper longum), zázvor, rímska rasca (kumin), koriander, fenikel, semienka horčice, majoránka, bobkový list, oregano, čili – a mnohé ďalšie korenia a koreniace zmesi dokážu naše trávenie podporiť a pomáhajú dokonca aj nášmu mikrobiómu. 

8. Na záver, aké korenia alebo byliny by ste odporučili našim čitateľom, aby zaradili do svojich jedálničkov, keď chcú schudnúť, a prečo?

Semienka koriandru, kumínu (rímskej rasce) a feniklu v pomere 1:1:1 tvoria čajovú zmes KKF. Úžasne podporuje trávenie (tráviaci oheň) u každého metabolického typu. Samotné semienka feniklu podporujú silu trávenia bez zvýšenia elementu Pitta. Zmes korenia trikatu – čierne korenie, dlhé korenie a zázvor – pomáha pri chudnutí a pomáha zbaviť telo toxínov z nevhodnej stravy.

Tím Schudni s DaVe

Tím Schudni s DaVe
Redaktor Schudni s DaVe

tvoríme pre Vás obsah z kuchyne Schudni s DaVe

Lekár MUDr. Brizlák: Buď je výživa zdrojom nášho zdravia, alebo naopak pôvodcom našich ochorení

Aké korenia by nemali chýbať v našej kuchyni a ktoré nám pomôžu pri chudnutí? Aj o tom sme sa rozprávali s lekárom MUDr. Igorom Brizlákom, ktorý sa venuje i ajurvéde.

Lekár MUDr. Igor Brizlák sa špecializuje na anestéziológiu a intenzívnu medicínu. 20 rokov pracuje aj v záchrannej zdravotnej službe. K tomu sa už viac ako 15 rokov zaoberá i ajurvédou, teda tradičným medicínskym systémom, ktorý pochádza zo starobylej Indie.

V rozhovore prezradil, čo bráni ľuďom, aby si lepšie porozumeli, aj ako na nás vplýva, keď máme nesprávne stravovacie návyky alebo negatívne myslenie. Tiež čo by nemalo chýbať v našom jedálničku, ktoré korenia by sme mali mať v kuchyni a ktoré nám pomôžu pri chudnutí.


1. Vedeli by ste nám hneď na začiatok predstaviť ajurvédu?

Ájurvéda je tradičný medicínsky systém, ktorý pochádza zo starobylej Indie. Vznikla pred viac ako 3 000 rokmi ako súčasť védskeho poznania. Ájus znamená v sanskrte život a véda je veda, je to teda veda o živote a jeho zákonitostiach.

2. Súhlasíte s tým, že ajurvéda je náuka o živote? Čo vás na nej zaujalo?

Ajurvéde sa venujem už viac ako 15 rokov. Zaujala ma jej systematickosť, hĺbka poznania, schopnosť pomôcť človeku získať a udržať v živote rovnováhu, dlhodobé zdravie, a to fyzické i psychické. Všetko toto hlboké poznanie zákonov, na ktorých stojí náš život, robí z ajurvédy skutočnú náuku, vedu o živote. 

3 princípy – Váta (voľne vietor), Pitta (oheň) a Kapha (sliz) tvorené živlami – priestor, vzduch, oheň, voda a zem – tvoria a riadia celý vesmír. V mikrokozme nášho tela riadia funkcie a tvoria štruktúru našich buniek, tkanív, orgánov a orgánových systémov. Kombinácia týchto živlov u každého z nás určuje naše doshe – Váta, Pitta či Kapha. 

3. Cieľom ajurvédy je lepšie porozumieť sám sebe. Čo podľa vašich dlhoročných skúseností bráni ľuďom, aby si lepšie porozumeli?

Predovšetkým je to stratená schopnosť vnímať svoje potreby, vnímať svoje telo. Ale aj cítiť signály, ktoré nám telo posiela už pri tej najmenšej nerovnováhe, ktorú si svojim životným štýlom, stravovaním a psychickým nastavením v živote neustále vyvolávame. Sme odpojení sami od seba, od sveta, v ktorom žijeme, ktorého sme však neoddeliteľnou súčasťou. Nemôžeme si porozumieť, keď ignorujeme našu individuálnu zodpovednosť za svoj život a svoje zdravie

4. Ako na človeka vplýva, keď má negatívne myslenie alebo nesprávne stravovacie návyky, ako napríklad fajčenie či požívanie alkoholu?

Všetky tieto negatívne faktory vyvolávajú nerovnováhu, narúšajú naše zdravie už na bunkovej úrovni. Vedú k poškodeniu nášho organizmu, čo nevyhnutne časom vyústi do choroby. Pričom rovnako ako negatíva životného štýlu ((ne)strava, nedostatok pohybu a zlozvyky) aj naše myslenie podstatne vplýva na naše zdravie. Náš hormonálny systém odráža mieru nášho stresu, rovnako ako aj spôsob ako pristupujeme k životu, či vnímame život z tej lepšej stránky alebo je pre nás temným a smutným miestom. Nové poznatky o mikrobióme v našich črevách dokonca preukázali, že ľudia trpiaci depresiami majú iný črevný mikrobióm ako ľudia, ktorí sú zdraví

5. Pôvod viacerých ochorení sa skrýva v nesprávnej životospráve. Ajurvéda preto apeluje na zdravé stravovacie návyky. Viete nám priblížiť, čo napríklad odporúčate vašim klientom, aby zaradili do svojho jedálnička a čo aby vynechali?

U každého platí, že dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín, rôzne koreniny, hodnotné zdroje bielkovín – strukoviny, niektoré mliečne výrobky a kvalitné mäso, už menej mäsové výrobky – majú tvoriť základ našej stravy. Najmä vláknina, ktorú prijímame v ovocí, zelenine a celozrnných obilninách je potravou pre baktérie tvoriace náš črevný mikrobióm, svätý grál súčasnej medicíny. 

To, ako je osídlené vaše hrubé črevo, je ovplyvňované našou stravou a to čo z nej produkujú v našom čreve sídliace baktérie, významne ovplyvňuje naše zdravie. Buď je výživa zdrojom nášho zdravia, alebo naopak pôvodcom našich ochorení. Ajurvéda už tisíce rokov tvrdí, že naše zdravie a naše choroby majú pôvod v našom čreve. Poznatky modernej vedy to len potvrdzujú. Vysoko spracované, upravené a umelo dochucované potraviny, junk food (rýchle občerstvenie), sladené nápoje – to všetko do zdravého jedálnička človeka nepatrí. Rovnako strava nemá byť monotónna, nemá obsahovať len opakujúce sa potraviny, má byť pestrá, čo najpestrejšia. 


6. Ako vie ajurvéda pomôcť ľuďom pri chudnutí okrem apelu na zdravý jedálniček?

Predovšetkým ajurvéda ku každému pristupuje vysoko individuálne, v medicíne je budúcnosťou personalizovaný prístup. V ajurvéde sa tento prístup uplatňuje už od jej počiatku. Každý sme iný, všetko určuje naša individuálna doshicka konštitúcia. 

Fyzika platí univerzálne – príjem energie (kalórií) musí byť nižší, ako je jej výdaj (menej jesť, viac sa hýbať). Jednotlivé konštitučné typy – kombinácie živlov – Vata, Pitta a Kapha sa líšia svojím metabolizmom. Vata má premenlivý metabolizmus, raz má výraznú chuť do jedla, inokedy pociťuje slabší hlad. Ľudia typu Pitta sa vyznačujú silným metabolizmom, trávi im to vynikajúco, často jedia ťažké, najmä mäsové jedlá. Kapha typ má metabolizmus pomalý. Ľudia tejto konštitúcie priberajú najľahšie a stojí ich najviac námahy schudnúť a hmotnosť si udrža. Musia dôslednejšie v jedálničku obmedziť – sladkosti, cestoviny, pečivo aj tučné mliečne výrobky. Najmä sladká chuť im veľmi ľahko a rýchlo pridá kilogramy.

7. V ajurvéde sa považuje za malý prírodný zázrak kurkuma, ktorá prináša zdravie a dlhovekosť. Tiež ste fanúšikom kurkumy alebo uprednostňujete iné korenia alebo byliny?

Kurkuma svojimi vlastnosťami výrazne pomáha v boji so zápalom, preto určite má mať svoje zastúpenie v našej kuchyni. Prípadne môžeme kurkumu užívať v podobe výživových doplnkov. Je ale len niekoľko druhov prípravkov, ktoré obsahujú kurkumu s dostatočnou biologickou dostupnosťou. 

Čierne korenie, dlhé korenie (piper longum), zázvor, rímska rasca (kumin), koriander, fenikel, semienka horčice, majoránka, bobkový list, oregano, čili – a mnohé ďalšie korenia a koreniace zmesi dokážu naše trávenie podporiť a pomáhajú dokonca aj nášmu mikrobiómu. 

8. Na záver, aké korenia alebo byliny by ste odporučili našim čitateľom, aby zaradili do svojich jedálničkov, keď chcú schudnúť, a prečo?

Semienka koriandru, kumínu (rímskej rasce) a feniklu v pomere 1:1:1 tvoria čajovú zmes KKF. Úžasne podporuje trávenie (tráviaci oheň) u každého metabolického typu. Samotné semienka feniklu podporujú silu trávenia bez zvýšenia elementu Pitta. Zmes korenia trikatu – čierne korenie, dlhé korenie a zázvor – pomáha pri chudnutí a pomáha zbaviť telo toxínov z nevhodnej stravy.

Tím Schudni s DaVe

Tím Schudni s DaVe
Redaktor Schudni s DaVe

tvoríme pre Vás obsah z kuchyne Schudni s DaVe

Kontaktuj nás e-mailom, alebo telefonicky +421 907 372 508 v čase Po - Pia od 9:00 do 15:00h. My ti pomôžeme najskôr ako sa bude dať.
Dávid Takáč | Schudni s DaVe
Mgr. Dávid Takáč
Veronika Takáčová | Schudni s DaVe
Bc. Veronika Takáčová

Schudni s DaVe s. r. o.
Sídlo: Košická 1755/34
903 01 Senec

IČO: 53886445
DIČ: 2121516870
IČ DPH: SK2121516870