Späť

Sezónne stravovanie plné benefitov. Aké potraviny by sme mali vybrať?

Zrejme ste už počuli o sezónnom stravovaní, ktoré je naviazané na štyri ročné obdobia. Mnohí z vás fungujú na sezónnom stravovaní a pritom o tom ani nemusia vedieť. V kuchyni sa riadia tým, aké plody dozrievajú v danom ročnom období a tie zaradili do svojho jedálnička. 

Sezónne stravovanie bolo kedysi úplne prirodzené a bežné, dovozom exotických potravín sa však začalo z našich kuchýň vytrácať. V zime tak konzumujeme dovážané jahody, mangá či maliny. Sezónnosť sa tak pomaly, ale isto z našich tanierov mizne. 

Benefity sezónneho stravovanie 

Pre naše telo sú vždy najvhodnejšie najčerstvejšie potraviny. Tie sú plné vitamínov, minerálov a majú aj inú chuť. Veď si porovnajte jahody, ktoré si kúpite v lete na trhu s tými, ktoré dostane v januári v supermarkete. Alebo jablko, ktoré nenápadne odtrhnete zo susedovho stromu s tým, ktoré je dovezené zo Španielska. Chuť je úplne iná, však? Ovocie a zelenina, ktoré farmári dopestujú v prirodzenom prostredí, sú navyše bohatšie aj na antioxidanty.

Národné centrum pre biotechnologické informácie v roku 2008 uverejnilo štúdiu, kde skúmali v brokolici hladinu vitamínu C počas rôznych ročných období. Vedci zistili, že táto hodnota sa mení a vyššia je v čase, keď je sezóna dozrievania brokolíc. Z toho vyplýva, že konzumovať by sme mali to, čo nám naši farmári ponúknu. 

Sezónne potraviny sú lacnejšie, pretože sa nemusia dovážať zo zahraničie a najčastejšie sú dopestované priamo v našich zemepisných šírkach. Zároveň kúpou sezónnych produktov podporíte lokálnych farmárov.

Odborníci navyše varujú, že dnes, keď sa obchody plnia potravinami z celého sveta, tak stúpajú u ľudí alergie. Naša strava by totiž mala byť prispôsobená klimatickým podmienkam, v ktorých žijeme. Navyše sezónne potraviny dokáže naše telo lepšie spracovať. 

„Musíme myslieť na to, či to, čo kupujeme, sme pripravení aj spotrebovať, aby sa jedlo nestávalo odpadom. Keď budeme kupovať čerstvé potraviny, nemusíme mať mrazené zásoby, spotrebovávame menej energie a netvoríme potenciálny potravinový odpad,“ hovorí pre Hospodárske noviny Ladislav Miko zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 


Stravovanie na jar a v lete

Máme tu marec a jar sa už pomaličky rozbieha. Farmári na trhoch vykladajú prvé šaláty, šťavnaté reďkovky alebo sladučký hrášok. Jar je ideálnym obdobím na ľahké šaláty zo špenátu dochutené jarnou cibuľkou či paprikou. Začína sa aj hubárska sezóna, takže by ste sa mali vybehnúť na ranné prechádzky a nazbierať si hríbiky do dobrej praženice. 

Dozrieva tiež medvedí cesnak, ktorý je ideálny napríklad na pesto. Stačí si ho len zmixovať s olivovým olejom, vlašskými orechami a máme hotovo. Medvedí cesnak má antibiotické účinky, podporuje trávenie a má vysoký obsah vitamínu C. 

Leto je zas ideálnym obdobím na doplnenie živín a minerálov. Dozrievajú nám melóny, jahody, maliny či ríbezle. Zo stromov visia červené čerešne a na balkóne môžete oberať prvé cherry paradajky. Jedálniček, počas horúcich letných mesiacov, by mali zahŕňať čo najviac surovej stravy zloženej z čerstvej zeleniny a ovocia. 

Tip od Schudni s DaVe: Do kvetináčov si zasaďte bazalku, oregáno či rozmarín. Skvele si s nimi dochutíte šaláty. 

Jedálniček počas chladných mesiacov

Keď dozrievajú tekvice, jablká a hrušky, je to jasný signál toho, že tu máme jeseň. Všetko sa spomaľuje, príroda sa ukladá na spánok a naše telo sa pripravuje na zimu. Teplé polievky a rôzne prívarky sú ideálne počas tohto obdobia. Dozrieva tiež hrozno, ružičkový kel či karfiol. Opäť ide o potraviny, ktoré by na vašom stole nemali chýbať. Keď sa ochladí, prišiel čas vývarov, fazuľových poliekov, pečeného cesnaku či mrkvy, ktorú môžeme chrúmať večer pri telke.

Zima sa nám už tradične spája s pomarančami, ktoré nám doplnia chýbajú hladinu vitamínu C. Čerstvý šípkový čaj z plodov prejdených prvým mrazom, je skvelým liekom pre naše telo. V jedálničku by sa mala objaviť aj kyslá kapusta, škorica, kyslé uhorky a zeler. Počas týchto mesiacov by sme mali stiahnuť do mrazničky, kde máme uložené mrazená zásoby ovocia z leta, otvárať prvé zaváraniny a do misiek si nasypať sušené ovocie. 


Výber troch lokálnych potravín od Schudni s DaVe

Milí naši dejváci, vysvetlili sme vám, prečo sú sezónne potraviny dôležité. Vybrali sme tri potraviny, ktoré sú lokálne a v mnohých jedálničkoch chýbajú, pritom sú chutné a zdravé. 

  • Cvikla: Ide o červený zázrak plný vápnika, horčíka či sodíka. Železo navyše zabraňuje chudokrvnosti. Obsahuje tiež vitamín C a vlákninu. Kľúčové tiež je, že podporuje imunitu, zdravé srdce a pomáha pri zápche. Cvikla je tiež zázrakom pri regenerácii buniek, keďže obsahuje kvantum kyseliny listovej. Šťava z cvikly obsahuje aj látky betaín a tryptofán, ktoré zmierňujú stres.
  • Pohánka: Je potravina plná vitamínov B1, B2 a C-ečka. Neobsahuje dokonca ani lepok, čo znamená, že je ideálnou potravinou pre celiatikov. Pomáha dokonca pri kŕčových žilách. Obsahuje veľké množstvo bielkovín, takže ide o o super-potravinu pre športovcov. V 100 gramoch pohánky nájdeme 10 gramov bielkovín a 4 gramy vlákniny.
  • Bôb: Kedysi sa hovorilo, že bôb je potravinou chudobných a dnes na neho úplne zabúdame. Pritom je bohatý na bielkoviny, vlákninu či minerály, ako sú železo, draslík, fosfor a zinok. Má tiež vysoký podiel železa. Stačí ho len uvariť v slanej vode, ošúpať a môžete ho ako skvelý snack konzumovať počas celého dňa. 

Tím Schudni s DaVe

Tím Schudni s DaVe
Redaktor Schudni s DaVe

tvoríme pre Vás obsah z kuchyne Schudni s DaVe

Dávid Takáč | Schudni s DaVe
Mgr. Dávid Takáč
Veronika Takáčová | Schudni s DaVe
Bc. Veronika Takáčová

Schudni s DaVe s. r. o.
Sídlo: Košická 1755/34
903 01 Senec

IČO: 53886445
DIČ: 2121516870
IČ DPH: SK2121516870

Spolupracujeme s
Fitclinic TA3 Nadácia Markíza Človek v ohrození X-bionic sphere