V prvom rade si skúsme vianočný čas poriadne užiť a nenúťme sa zbytočne do super-zdravých Vianoc. Pravda je taká, že Vianoce môžu byť aj zdravé, stačí na to len pár jednoduchých trikov.
- Vybehnite s rodinou do prírody, choďte lyžovať alebo korčuľovať, jednoducho nezabúdajte cez sviatky na pravidelný pohyb.
- Vianočné rozprávky či filmy miluje naozaj každý a rozhodne vás o túto radosť nebudeme oberať. Takže smelo do toho, ľahnite si na gauč, zakryte sa dekou a pozerajte. Ak však uvidíte v telke reklamu, šup na nohy a drepujeme, kým reklama naskončí.
- Alkohol naozaj k životu nepotrebujete a navyše sú to zbytočné kalórie, miesto poháriku vaječného likéru si dajte chutný medovník.
- Nevyjedajte vianočný šalát z hrncov a medovníky z krabice, vždy si všetko naložte na tanier, aby ste mali prehľad o tom, koľko zjete.
- Na vianočnom stole nemusia byť za každú cenu džúsy či sladené nápoje. Nahradiť ich môžete horúcim čajom, do ktorého si nakrájate jabĺčka s hruškami alebo pripravíte klasickú citronádu, ktorú ozdobíte lístkami mäty.
Existuje zdravá vianočná večera?
Ako ste neskúsili naše dejvácke vianočné a silvestrovské recepty, tak nezúfajte, poradíme vám, ako si zdravo napiecť a navariť. Niekedy stačí urobiť len jednoduchú výmeny, to znamená, že klasickú múku pri pečení vymeníte za špaldovú a miesto slnečnicového oleja dáte kokosový. Biely cukor môžete zas nahradiť klasickým medom, stéviou alebo trstinovým cukrom.
Na štedrovečernom stole nemôžu chýbať ani polievky, či už je to kapustnica, alebo šošovicová či hríbová. Zabudnite na zahusťovanie múkou, sú to zbytočné kalórie. Skúste jedlo zahustiť uvarenou a rozmixovanou zeleninou, ako je mrkva, karfiól či zemiaky. Dokonca si viete rozmixovať aj ovsené vločky, ktoré pridáte do polievky, stačia však len dve lyžice, aby sa vám z polievky nestal prívarok. Ak ale trváte na múke, tak skúste napríklad cícerovú či kokosovú.
Vianočnú rybu môžete pre zmenu miesto vysmážania na oleji dať do upiecť do rúry. Ak ju predsalen chcete poriadne vysmažiť, tak strúhanku nahraďte kukuričnými lupienkami alebo zmesou rozmixovaných madlí a parmezánom. V chutnom majonézovom šaláte zas nahraďte majonézu kyslou smotanou či bielym jogurtom. Ak však trváte na tradičnom recepte kde je poriadna dávka majonézy, tak dajte miesto plnej dávky len polovičku a zvyšnú časť majonézy nahraďte bielym jogurtom.
Náš vianočný TIP na dejvácku čokoládu
Pripravili sme si pre vás aj vianočné prekvapenie na dokonalú horúcu čokoládu, ktorú môžete naliať návšte do malých hrnčekov. Pustite si vianočné pesničky a môže vdychovať túto dokonalú vôňu Vianoc.
Náš nákupný zoznam:
- 100 g biela čokoláda
- 200 ml kokosové mlieko
- 10 g kokos strúhaný
- 10 g med
- 10 g mandľové lupienky
Bielu čokoládu nalámeme na drobné kúsky, zalejeme mliekom a privedieme k varu. My vieme, vonia to práve v tomto momente úplne do-ko-na-lo! Keď bude čokoláda rozpustená pridáme nastrúhaný kokos, med a vypneme oheň. Na suchej panvici opražíme mandľové lupienky z oboch strán. Čokoládu nalejeme do pohára a posypeme opraženými lupienkami. Samozrejme, kokos môžete nahradiť mrazeným ovocím, čerstvými mandarinkami alebo štipkou škorice.
Želáme vám pekné sviatky, veľa dobrého jedla a rodinne pohody!